Fietsroutes

Fietsroutes

Betuwe fietsroute start kasteel Ophemert

Fiets de Betuweroute en ervaar zelf waarom de Betuwe dé fruittuin van Nederland genoemd wordt. De Betuweroute leidt u langs boomgaarden die in de lente het landschap bedekken met een witroze bloesemdeken, en in de zomer ziet u overal het fleurige fruit. Maar de Betuweroute biedt meer dan fruit alleen. De gehele streek straalt rust en ruimte uit. Fiets langs uitgestrekte (water)recreatiegebieden en geniet vanaf de dijk van het mooie uitzicht over de uiterwaarden. 

Kastelenroute rondom kasteel Ophemert 

Start- en eindpunt van de Betuweroute is Culemborg, een stad waar de historie spreekt uit elke straatsteen. Na Culemborg gaat het eerste deel van de Betuweroute over de dijk langs de Lek in oostelijke richting. U heeft hier mooi zicht op de uiterwaarden en passeert de gemoedelijke dorpen Beusichem en Ravenswaaij. Vervolgens komt u bij recreatiegebied Eiland van Maurik. Hier bevindt zich de langste vistrap van Europa! De vistrap is door Rijkswaterstaat aangelegd om de riviervissen de gelegenheid te geven het stuwcomplex stroomopwaarts te passeren en zich voort te planten in de paaigebieden in Duitsland. 

De Betuweroute vervolgt zijn weg tussen de weilanden door. U passeert recreatiegebied De Beldert en de dorpen Zoelen en Kerk-Avezaath. Tussen deze dorpen ligt Tiel.   De Betuweroute komt er niet officieel langs, maar het is zeker de moeite waard even af te wijken en een bezoek te brengen aan de stad en haar boegbeeld Flipje. Buren is het volgende stadje op de route. Het staat bekend om zijn relatie met het koningshuis. Daar dankt het ook zijn bijnaam Oranjestad Buren aan. In het stadje bevindt zich de St. Lambertuskerk, waar graftomben liggen van de graven van Buren en van Maria van Oranje-Nassau. Onder de toren staat een beeldengroep van Prins Willem van Oranje, zijn vrouw Anna en hun twee kinderen Maria en Philips-Willem.

Betuwse Kersenroute
Fiets deze kersenroute en ervaar zelf waarom de Betuwe dé fruittuin van Nederland genoemd wordt. De Betuweroute leidt u langs boomgaarden die in de lente nog bedekt waren met een witroze bloesemdeken, maar richting de zomer volhangen met heerlijk fruit. Maar de kersenroute biedt meer dan fruit alleen. De gehele streek straalt rust en ruimte uit. Fiets langs uitgestrekte (water)recreatiegebieden en geniet vanaf de dijk van het mooie uitzicht over de uiterwaarden.

Start- en eindpunt van de kersenroute is Culemborg, een stad waar de historie spreekt uit elke straatsteen.    Na Culemborg gaat het eerste deel van de kersenroute over de dijk langs de Lek in oostelijke richting. U heeft hier mooi zicht op de uiterwaarden en passeert de gemoedelijke dorpen Beusichem en Ravenswaaij. 

Vervolgens komt u bij recreatiegebied Eiland van Maurik. Hier bevindt zich de langste vistrap van Europa! De vistrap is door Rijkswaterstaat aangelegd om de riviervissen de gelegenheid te geven het stuwcomplex stroomopwaarts te passeren en zich voort te planten in de paaigebieden in Duitsland. De kersenroute vervolgt zijn weg tussen de weilanden door. U passeert recreatiegebied De Beldert en de dorpen Zoelen en Kerk-Avezaath. Tussen deze dorpen ligt Tiel. De kersenroute komt er niet officieel langs, maar het is zeker de moeite waard even af te wijken en een bezoek te brengen aan de stad en haar boegbeeld Flipje.

 






Buren is het volgende stadje op de route. Het staat bekend om zijn relatie met het koningshuis. Daar dankt het ook zijn bijnaam Oranjestad Buren aan. In het stadje bevindt zich de St. Lambertuskerk, waar graftomben liggen van de graven van Buren en van Maria van Oranje-Nassau. Onder de toren staat een beeldengroep van Prins Willem van Oranje, zijn vrouw Anna en hun twee kinderen Maria en Philips-Willem. Na Buren vervolgt de kersenroute zijn weg naar eind- en beginpunt Culemborg. De laatste kilometers van de route voeren u dwars door dé fruittuin van Nederland. U passeert vele fruitstallletjes, dus vergeet niet wat heerlijke kersen mee te nemen voor thuis. 

Maas & Waalroute
De Maas en Waalroute is een plezierige fietsroute door het Land van Maas en Waal. Het grootste gedeelte van de fietstocht fiets je aan de boorden van de twee grote rivieren die hier stromen. Onderweg kun je genieten van het unieke rivierenlandschap, maar ook van de markante en monumentale gebouwen die er in de karakteristieke dorpjes in dit gebied te vinden zijn. Het startpunt van deze fietsroute langs de Maas en Waal is in Beneden-Leeuwen.

Na dit dorp komt Boven-Leeuwen, door de bevolking Boven-eind genoemd. Hier vind je de overblijfselen van Huis te Leeuwen, een vermaard adellijk kasteel. De dorpen Beneden-Leeuwen en Boven-Leeuwen zijn onderdeel van de gemeente West Maas en Waal, waar je ook de Tuinen van Appeltern kunt bezoeken.

Wanneer je de Maas en Waal fietsroute vervolgt passeer je het Theekoepeltje in Druten. Een typisch Nederlands verschijnsel uit de Gouden Eeuw, waar er nog maar weinig van zijn in Nederland. Hierna gaat de route richting de Maas waar je stroomafwaarts je weg vervolgt. Voor een rustpauze kun je halverwege de route terecht bij het waterrecreatiegebied De Gouden Ham. Na enkele kilometers de Maas gevolgd te hebben komt de Waal weer in zicht.

Dit is het moment om van koers te veranderen en stroomopwaarts langs de Waal terug te keren naar Beneden-Leeuwen. Eenmaal de fietsroute Maas en Waal volbracht heb je een groot deel van het Land van Maas en Waal gezien.

Het Land van Maas en Waal is een veelbezongen streek in de provincie Gelderland. De streek ligt ten westen van het Rijk van Nijmegen, ten zuiden van de Betuwe en ten noorden van de provincie Noord-Brabant en wordt omringd door de rivieren de Maas en de Waal. De Maas en Waalroute voert je langs de rivieren in het prachtige Land van Maas en Waal.

Kijk voor meer informatie voor deze routes op fietsvriendelijk.

Echtpaar langs de Linge tijdens fietstocht

Elektrische oplaadpunt op Kasteel Ophemert aanwezig.  Er zijn meerdere mogelijkheden voor het huren van allerlei fietsen, scooters en accessoires.

Onze klanten zeggen

Andere diensten